”Kristdemokrater för en levande kyrka” – ett steg i riktning mot renodlade personval.



Vid riksstämman i april fick förbundsstyrelsen i uppdrag att noggrant analysera diverse namnförslag ur ett antal olika perspektiv. Uppdraget syftar till att komma fram till ett namn, som med så stor tydlighet som möjligt ger kyrkoväljarna en fingervisning om vad förbundet vill med Svenska kyrkan.


Moderata Samlingspartiet vill inte längre verka som parti i Svenska kyrkan. De kyrkligt aktiva moderaterna har därmed fått en unik möjlighet att sälla sig till den växande skara, som värnar om Svenska kyrkans oberoende gentemot det partipolitiska inflytandet. Vad gör de? Jo, de ansöker hos kyrkostyrelsen om att få bilda en nomineringsgrupp med namnet ”Borgerligt alternativ”. De moderater, som ansluter sig till den nya nomineringsgruppen med det namnet kommer att befästa sin ställning som partipolitiska aktörer i Svenska kyrkan.


Kristdemokratin är en världsvid rörelse och ideologi baserad på den kristna värdegrunden. Alla demokratiska föreningar och organisationer, som arbetar med utgångspunkt från den värdegrunden, kan kalla sig kristdemokrater. Att regeringspartiet Kristdemokraterna har samma värdegrund och samma namn som vårt förbund, är inget skäl till att vi, som arbetar i den kyrkliga sfären, ska släppa det. Med rätt tillägg i vårt namn kan vi göra det tydligare för kyrkoväljarna vad vi vill och arbetar för: En kyrka, som inte styrs av partipolitiska och sekulära hänsyn. En kyrka, som tar vara på det ideella engagemanget. En kyrka, som finns till hands för de små, de utsatta. En inbjudande och öppen gemenskap som är mer angelägen om att vara trogen sin Herre än att vara politiskt korrekt. Kort sagt: En levande kyrka.


Du som medlem har nu möjlighet att lämna synpunkter till förbundsstyrelsen om det nya namnförslaget och vi uppmanar dig att göra det nu! Vid den extra riksstämman 29 september vill vi ha en bred enighet och uppslutning kring ett nytt namn. Låt oss få veta vad du tycker!


Och så vill jag förstås önska en riktigt skön sommar!


Thérèse Engdahl

Förbundsordförande


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0