Särskilt yttrande ang. kyrkostyrelsens skrivelse till kyrkomötet: Strukturfrågor i Svenska kyrkan.


Kristdemokrater i Svenska kyrkan har vid olika tillfällen fört fram kritiska synpunkter och alternativa lösningar på många punkter i de frågor som belyses i Strukturutredningen Närhet och samverkan. Vi har sett att det är viktigt att delta i diskussionen både i olika remissorgan och i kyrkostyrelsen för att påverka skrivelsens utformning. Därigenom har vi tillsammans med andra lyckats åstadkomma förändringar av utredningens förslag till det bättre på ett antal punkter. Framför allt säkerställer vi att församlingarnas medlemmar ges möjlighet att bli delaktiga i tillsättningen av församlingsråden. 
                                     
Vi vill dock markera vår principiella ståndpunkt i några frågor.

1) Församlingen som kyrkans grundläggande enhet.

Församlingen bör fortsatt vara kyrkans grundläggande enhet, inte pastoratet som skrivelsen föreslår. Vad är en församling om den inte regelbundet firar gudstjänst och har ansvar för församlingens grundläggande uppgifter? Enligt skrivelsen är pastoratet en samverkansform mellan församlingarna i pastoratet, men i verkligheten övertar pastoratet församlingens uppgifter och kan delegera till församlingsrådet att besluta i vissa frågor. Under överläggningarna har det gång på gång påpekats att nu blir pastoratet det lokala pastorala området. Vad är då en församling som ingår i ett pastorat?

2) Val till församling bör ske genom direkta val.

Om församlingen är något mer än ett distrikt i ett pastorat, så bör församlingen själv få välja sin styrelse – församlingsrådet. Skrivelsen har dock markerat församlingens roll tydligare än utredningen genom föreskriften att församlingsmöte eller annat öppet nomineringsmöte ska föregå kyrkofullmäktiges val av församlingsråd. Vår målsättning är att även församlingsrådet bör väljas i allmänna val, men dit var det inte möjligt att nå i en uppgörelse.

3) Församlingen ska ha kvar de fyra grundläggande uppgifterna enligt KO.

Kyrkoordningens definition av församlingens grundläggande uppgifter bör ligga kvar på församlingen. Varje församling bör själv kunna avgöra om man i vissa uppgifter samverkar med andra församlingar inom pastoratet t.ex. i konfirmandarbetet. Församlingsråden bör även ges en tydligare roll i utarbetandet av församlingsinstruktionen, även om den är gemensam för hela pastoratet.

Bertil Olsson (KR)


”Kristdemokrater för en levande kyrka” – ett steg i riktning mot renodlade personval.



Vid riksstämman i april fick förbundsstyrelsen i uppdrag att noggrant analysera diverse namnförslag ur ett antal olika perspektiv. Uppdraget syftar till att komma fram till ett namn, som med så stor tydlighet som möjligt ger kyrkoväljarna en fingervisning om vad förbundet vill med Svenska kyrkan.


Moderata Samlingspartiet vill inte längre verka som parti i Svenska kyrkan. De kyrkligt aktiva moderaterna har därmed fått en unik möjlighet att sälla sig till den växande skara, som värnar om Svenska kyrkans oberoende gentemot det partipolitiska inflytandet. Vad gör de? Jo, de ansöker hos kyrkostyrelsen om att få bilda en nomineringsgrupp med namnet ”Borgerligt alternativ”. De moderater, som ansluter sig till den nya nomineringsgruppen med det namnet kommer att befästa sin ställning som partipolitiska aktörer i Svenska kyrkan.


Kristdemokratin är en världsvid rörelse och ideologi baserad på den kristna värdegrunden. Alla demokratiska föreningar och organisationer, som arbetar med utgångspunkt från den värdegrunden, kan kalla sig kristdemokrater. Att regeringspartiet Kristdemokraterna har samma värdegrund och samma namn som vårt förbund, är inget skäl till att vi, som arbetar i den kyrkliga sfären, ska släppa det. Med rätt tillägg i vårt namn kan vi göra det tydligare för kyrkoväljarna vad vi vill och arbetar för: En kyrka, som inte styrs av partipolitiska och sekulära hänsyn. En kyrka, som tar vara på det ideella engagemanget. En kyrka, som finns till hands för de små, de utsatta. En inbjudande och öppen gemenskap som är mer angelägen om att vara trogen sin Herre än att vara politiskt korrekt. Kort sagt: En levande kyrka.


Du som medlem har nu möjlighet att lämna synpunkter till förbundsstyrelsen om det nya namnförslaget och vi uppmanar dig att göra det nu! Vid den extra riksstämman 29 september vill vi ha en bred enighet och uppslutning kring ett nytt namn. Låt oss få veta vad du tycker!


Och så vill jag förstås önska en riktigt skön sommar!


Thérèse Engdahl

Förbundsordförande


Förbundsstämma för KR med ordförandeskifte och namndiskussioner


Ny förbundsordförande, första beslut för revision av stadgarna samt livfulla diskussioner kring namnfrågan med inriktning på nytt namn vid extrastämman i september – dessa tre ämnen dominerade riksstämman lördagen den 21 april i S:ta Birgittakyrkan i Knivsta för Kristdemokrater i Svenska kyrkan, KR.

 Avgående förbundsordföranden Bertil Olsson, Lammhult i Växjö stift, som innehaft sin post sedan 2010 då han efterträdde Kurt Hedman, Linköpings stift, avtackades varmt av tillträdande Therese Engdahl, Åhus i Lunds stift.


 - Det är en stor tillgång att du med ditt stora kunnande och erfarenhet fortsätter i förbundsstyrelsen, betonade Therese Engdahl, som nu blir förbundets fjärde ordförande och den första kvinnliga, dessutom för första gången från landets sydligaste stift.


Therese Engdahl gav uttryck för stor glädje att få axla förtroendet att leda förbundet. Till alla församlade ombud från de olika stiftskretsarna runtom i landet påminde hon om behovet av stöd, uppmuntran och uppslag om hur KR kan bidra till att engagemanget och arbetet för att stärka församlingslivet i Svenska kyrkan bäst kan komma till uttryck.


Även när det gällde de övriga valen följde riksstämman valberedningens förslag. Det innebär att på de lediga ordinarie platserna valdes Göran Sagen (nyval), Västerås stift, tillika ny vice förbundsordförande, Kristina Töyrä, Luleå stift, Marianne Kronbäck (nyval), Göteborgs stift, Bertil Olsson, Växjö stift, och Bo Herou, Lunds stift.


Elisabeth Hillbratt, Stockholms stift, och Kristina Vigren, Linköpings stift, hade avböjt omval.

Kvarstår som ordinarie ledamöter i styrelsen fram till 2013 gör Stig-Arne Persson, Karlstads stift, Ingvar Hansson, Linköpings stift, och Lars-Erik Prosén, Uppsala ärkestift.

Ersättare i förbundsstyrelsen blev i rangordning Irene Oskarsson, Linköpings stift, Helena Klahr Fast (nyval), Skara stift, och Kerstin Rossipal (nyval), Stockholms stift.

Ekonomin är stabilt god och medlemstalet ligger kvar på knappt 1.200. Noterbart är en positiv medlemsutveckling i den starkaste stiftskretsen Stockholm.

Stadgerevisionen kräver ytterligare ett beslut och kommer i framtiden underlätta att snabbare och smidigare kunna ändra stadgarna då det ska räcka med ett enda beslut, men med kvalificerad majoritet i form av tre fjärdedelar. Idag fordras två likalydande stämmobeslut, dock bara med enkelt flertal.

Namnfrågan har aktualiserats efter ett förslag till förbundsstyrelsen från Västerås stiftskrets om byte till Kristdemokrater för Levande församlingar. Att behöva ange Svenska kyrkan i namnet ses som obehövligt då det är uppenbart vilken kyrka kyrkovalen äger rum i. Namnet borde bättre ange förbundets inriktning och mål med sin verksamhet.

En stor del av stämmoombuden deltog med liv och lust, med olika tankar och aspekter kring namnet med särskilt fokus på begrepp som kristdemokrater, allians, levande församlingar eller levande kyrka.

Stämman enades om att beslut ska fattas vid extrastämman i september. Då har de nya stadgarna trätt i kraft, varvid det alltså räcker med ett enda beslut förutsatt att man enas brett med en tre fjärdedels majoritet. Dessutom har de olika tankarna från aprilstämman hunnit sjunka in ytterligare och bearbetats vidare i förbundsstyrelsen och de tolv stiftskretsarna.

 Lennart Sacrédeus          


RSS 2.0