Låt inte staten bestämma om prästämbetet


Denna vecka möts i Uppsala Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, för att fatta flera stora beslut för vårt lands största kristna samfund. Ett rör den framtida organisationen för Svenska kyrkan i utlandet, SKUT, där jag deltog i den utredning som 2009 presenterade ett enigt förslag.

Allt talar för att bandet med biskopen i Visby, ett ämbete som sedan i våras innehas av den tidigare Orsa- och Åhlprästen Sven Bernhard Fast, kommer att bestå. Äntligen ges kyrkomedlemmar bosatta utanför rikets gränser att få en direktrepresentation i Kyrkomötet med två ledamöter. Dessutom inrättas ett råd under Kyrkostyrelsen, med Visbybiskopen som självskriven ordförande, där minst en fjärdedel av platserna ska tillsättas med kyrkligt aktiva i utlandsförsamlingar. 

En principiellt viktig fråga berör motion 32 från Socialdemokraternas och Centerpartiets gruppledare Olle Burell, Stockholms stift men uppväxt i Hedemora, och Karin Perers, By utanför Avesta och därmed vårt stift Västerås. De båda vill införa krav på att samtliga präster i Svenska kyrkan måste inneha vigselbehörighet.

Ett oenigt tillsyns- och uppdragsutskott vill bifalla motionen. Reservationer från Kristdemokrater i Svenska kyrkan, KR, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK, och Moderaterna visar att förslaget är djupt kontroversiellt.

Vi i KR och övriga reservanter finner det orimligt att en statlig myndighet, i detta fall Kammarkollegiet, i praktiken beslutar i vilken mån ett antal präster ska äga rätt att utöva kyrkans vigningstjänst. Exempelvis skulle det innebära att om motionen gällt idag skulle förre Karlstadsbiskopen Bengt Wadensjö blivit fråntagen sin rätt att utöva kyrkans vigningstjänst, inte av Svenska kyrkan, utan av Kammarkollegiet.

Kyrkomötet gav en uttrycklig försäkran vid äktenskapsbeslutet 2009 att ingen präst ska tvingas förrätta en viss vigsel, precis som det varit tidigare. Att ta steget fullt ut och obehörigförklara präster för att de inte vill förrätta kyrkliga vigslar skulle vara en oförsvarlig överreaktion och att ta till maktmedel.

Återinföra inte statskyrkan genom att låta Kammarkollegiet avgöra vem som är präst eller inte. En fri kyrka måste klara det själv.

Lennart Sacrédeus, Mora,
ledamot av Kyrkomötet och Kyrkostyrelsen för Kristdemokrater i Svenska kyrkan, KR.


RSS 2.0