Tid för nytänkande i kyrkopolitiken

                
Moderaterna har vid sin partistämma den 23 oktober beslutat att den kyrkopolitiska nomineringsgruppen inte längre får lov att använda namnet ”Moderaterna” i samband med de kyrkliga valen. Detta öppnar en unik möjlighet för vitalisering av demokratin både inom Svenska kyrkan och i den allmänna politiken.

 När Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR) bildades som självständigt förbund 2004 och frigjordes från det kristdemokratiska partiet, kunde det nya förbundet behålla den internationellt gångbara benämningen kristdemokrater, eftersom den kristdemokratiska rörelsen är så oerhört mycket större än det svenska partiet med samma namn. Kristdemokrater i Svenska kyrkan är idag relativt sett större i Kyrkomötet än Kristdemokraterna är i Riksdagen. Dessutom var KR den enda grupp med koppling till den borgerliga alliansen, som stärkte sin ställning i det senaste kyrkovalet.

 Men vi är inte nöjda med den nuvarande situationen och samtalar gärna med andra om hur vi tillsammans kan öka engagemanget och delaktigheten i de kyrkliga valen, där valdeltagandet är mycket lägre än i de allmänna valen och de ekonomiska resurserna ytterst begränsade. Trots det finns det betydligt fler nomineringsgrupper (partier) i Svenska kyrkans högsta beslutande organ, Kyrkomötet, än i Riksdagen. Konsekvensen av detta är att ingen av nomineringsgrupperna orkar med att fullt ut nå väljarna med sina budskap. De flesta nomineringsgrupperna i Svenska kyrkan har svårt att rekrytera kandidater till de tusentals förtroendeuppdragen inom Svenska kyrkan. Fragmentiseringen och resursbristen leder till ett demokratiskt underskott i de kyrkliga valen. Moderaternas beslut skapar förutsättningar för en välbehövlig konsolidering av ”partistrukturen” inom Svenska kyrkan.

 De flesta nomineringsgrupper i de kyrkliga valen är förmodligen beredda att med öppna armar ta emot hemlösa moderater i sina grupper. Det är mycket som talar för att Partpolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan (POSK), Folkpartister i Svenska Kyrkan (FISK) och Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR) ligger närmast till hands som alternativ.

 Genom sin storlek kan de tillfälligt hemlösa moderata kyrkopolitikerna få ett betydande inflytande i de nomineringsgrupper de söker sig till. De som söker sig till KR lär särskilt uppskatta förbundets prioriterade målsättning att ta ytterligare viktiga steg mot en avpolitisering av Svenska kyrkan. Det kan ske genom införandet av ett nytt valsystem av liknande slag som redan finns i andra protestantiska kyrkor. Vi talar om renodlade personval, där det är kyrkan själv som organiserar valen utan att vara beroende av organiserade nomineringsgrupper/partier. Se mer om detta på www.personval.nu.

 De moderater, som nu söker efter likasinnade i det kyrkopolitiska landskapet, kommer att finna tre centrala värderingar, som styr verksamheten i vår grupp. Det handlar om att verka för levande församlingar, där Jesus Kristus står i centrum. Det handlar om att i både ord och handling bejaka ett socialt patos för de utsatta, sargade och sårbara i samhället. Och det handlar om att värna och stödja familjen, som i dess olika skepnader är den grundläggande och sårbara sociala byggstenen i samhället. Alla, som känner sig komfortabla med dessa grundvärderingar, bör känna sig hemma i vårt förbund. Vi välkomnar och ser fram emot nya, vitala bekantskaper - och vi har inget krav på att man ska tillhöra ett visst allmänpolitiskt parti. Vi frågar inte ens efter detta. 

 Samtidigt är vi öppna för helt nya, spännande tankar om hur vi bäst tar vara på det demokratiska och ideella engagemanget i Svenska kyrkan. Vi lever ju i en tid där åtskilligt är annorlunda än vi vant oss vid.

 För Kristdemokrater i Svenska kyrkan

 Bertil Olsson
Förbundsordförande

Karl-Gunnar Svensson
Gruppledare i kyrkomötesgruppen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0