Romresan

Dryga trettiotalet kyrkopolitiker besökte Rom under tre dagar. Det var Kristdemokrater i Svenska kyrkan som valde att låta avgående och tillträdande ledamöter i Kyrkomötet frotteras med förbundsstyrelsen på det sättet.

Resan, som arrangerats av Luca Cesarini, präst i Göteborgs stift, innehöll både konferens och turistguidning. Eller vad sägs om Peterskyrkan i gryningen, Vatikanens trädgård, Forum Romanum och påveaudiens.

– Tanken är att vi ska ta tillvara erfarenheterna från de avgående ledamöterna i Kyrkomötet, berättar Bertil Olsson, ordförande i Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR). Sedan är det naturligtvis extra positivt att vi kan göra det under så här trevliga former.

Nomineringsgruppen Kristdemokrater i Svenska kyrkan gick till val i höstens kyrkoval med frågan om personval som främsta fråga. Uppenbarligen var det något som tilltalade väljarna. Nomineringsgruppen ökade representationen med ett mandat till 18. Att märka är också att flera av de nyvalda ledamöterna personkryssats in i Kyrkomötet.

– Det visar att personval är framtidens melodi i kyrkovalet, fortsätter Bertil Olsson. Till genomslaget kan också ha bidragit att tre namn får kryssas i kyrkovalet.

Nu kan det inte hjälpas att turistguidningen i Rom tog överhand över det kyrkopolitiska konfererandet. I strålande sol, kalla morgnar och varma dagar hanns många av Roms sevärdheter med.

Bland annat besöktes Birgittahuset. I det särskilda bönerummet fanns några reliker efter den heliga Birgitta förvarade, Bland annat en ryggkota och ett lårben. I en förkammare fanns också något som påstås vara hennes tagelskjorta.

Höjdpunkten för många av deltagarna var den audiens som påven på sedvanligt sätt höll i den stora audienssalen i Vatikanen. Inför dryga 6.000 åhörare läste påven Benediktus XVI upp ett uttalande på hela åtta språk. Sedan räknades större besökande grupper upp. Stämningen i audienssalen påminde lite om en svensk fotbollsmatch.

Deltagarna sjöng, spelade och tjoade. Och längst fram satt Petrus efterföljare och vinkade.

Nämnas kan också att kyrkomötesledamöterna och förbundsstyrelsen hann med att besöka Spanska trappan och Fontana di Trevi, känd från Anita Ekbergs badscen i filmen La dolce vita från 1960.

Förbundet Kristdemokrater i Svenska kyrkan håller riksstämma 24 april i Knivsta. Då kommer bland annat ett bildspel från Romresan att visas.

För den intresserade är Vatikanens sida på internet ovärderlig:

http://www.vatican.va/phome_en.htm

Också den länken till cyberbesök vid Petri grav under Peterskyrkan är intressant:

http://www.vatican.va/various/basiliche/necropoli/scavi_english.html

Bo Herou


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0